Gyakran ismételt kérdések


Milyen a tábor kialakítása?

A tábornak egy nagy, U alakú épülete van. Az U két szárnya alkotja a fiú és lány szárnyat, a szárnyak végén találhatjuk a vizesblokkokat, illetve az összeérésnél van az étkező és a konyha.

Mindkét szárnynak 24-24 szobája van, de ezekből nem mindegyik lakószoba, vannak közöttük raktárnak használt szobák is (pl. sportszertár), amiket a gyerekek elől elzárunk. Az épület előtt és mellett nagy füves rész terül el, foci-, kosár- és röplabdapályával illetve árnyékolókkal.


Milyen a szobák kialakítása?

Minden lakószobában 4-6 ágy van. Vannak köztük szimpla és emeletes ágyak is. Annak érdekében, hogy a folyosóról ne lehessen belátni a szobákba az ajtók előtt egy-egy szekrény helyezkedik el.


Kik azok a Kivik?

A Kivik 16 évesnél idősebb szolgálók az ország minden tájáról. Minden évben a jelentkezők közül a táborvezetők választják ki, hogy kiket visznek le a táborokba, jellemzően 30-40 Kivit táboronként. Általában minden szobára (5-6 gyermek) egy Kivi jut, akikkel egész héten együtt van, és gondot visel róluk. A kezdők Kiviket tapasztaltabb Kivi mentorálja.


Kerülhetnek egy szobába a barátok vagy testvérek?

Ha testvérek vagy barátok jönnek, akkor kérésre egy szobába kerülnek, amíg ezt a szobák befogadóképessége engedi. Általában megpróbáljuk életkorok alapján kialakítani a szobákat; az sem gond, ha senkit nem ismernek a gyermekek, gyorsan meg szoktak barátkozni lakótársaikkal. A 6-7 éves gyerekekkel a Kivi általában a szobában alszik.

A szülői kéréseket kiemelten kezeljük mind a csoportok kialakítása, mind a bennalvás tekintetében.


Az étkezések

Minden étkezés előtt ki van jelölve két szoba, amelyik a Kivik vezetésével megterít. Mivel az étkező egyszerre nagyjából 70 főt tud befogadni, ezért általában két részre szoktuk osztani az étkeztetést vagy kicsik-nagyok, vagy fiúk-lányok beosztás szerint.

Az étkezések idején kívül is a nyári melegben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minden gyerek eleget igyon, hiszen erről ők sokszor elfeledkeznek a játék miatt, a programoknak rendszeresen része, hogy mindenkit elküldünk inni.


A napi program

Reggel 7-kor keltjük fel a gyerekeket, felöltözés után egy gyors reggeli tornát tartunk, általában fogócska, valamilyen játék, esetleg tánc szokott lenni, Ezután a tábor fele elindul reggelizni, addig a másik fele rendbe rakja és kitakarítja a szobáját, utána cserélnek. Reggeli után először Bibliafoglalkozást tartunk, majd kezdődnek a délelőtti programok.

Ebéd után egy órás csendes pihenő következik, ami végeztével a büfét is megnyitjuk a gyerekeknek. Büfé után a délutáni programok következnek, illetve tábortól függően dicséret; utána pedig vacsora, fürdés és takarodó. Nagyobbak esetében általában szokott lenni esti program is vacsora után; a gyorsabban fáradó kisebbek számára viszont előfordul, hogy közös filmnézés a levezető program.


Hogyan megyünk strandolni?

A Balatonra vagy reggeli vagy ebéd után szoktunk elindulni. A gyerekek még a táborban felveszik a ruha alá a fürdőruhát és összecsomagolnak váltóruhákat, törülközőt és naptejet. Busszal kb. 15 perc alatt elérjük a strandot. A strandon a lányok és a fiúk különválnak és a strand két végébe vonulnak, vízbemenés előtt minden gyereket lekenünk naptejjel.

A vízbe bemenni csak Kivi felügyelete mellett lehet. Négy kivi egy négyszöget formál, a gyerekek csak ezen a négyszögön belül mozoghatnak. Körülbelül másfél órát szoktunk a vízben tölteni. A vízből kijőve evés és ivás következik, a strandra mindig viszünk magunkkal innivalót. Sokszor teszünk még egy kört a vízben, attól függően milyen meleg van és mennyi az idő. Mielőtt visszatérnénk a táborba, a gyerekek megszárítkoznak és átöltöznek.